dijous, 28 de juliol del 2016

Directa al Montsent de Pallars (2883 m.), des de Cabdella.

Els altres cops que havia pujat al Montsent de Pallars ho havia fet sempre des de l'estany de Sallente. La pujada per la Canal del Pigoló és potser la més evident, i la que ho fa des del Coll del Triador la més ràpida. El problema d'aquest darrer itinerari és que si la pista no està en bones condicions no hi podrem pujar amb un vehicle qualsevol.

Des de fa uns anys es fa la Vertical Cabanera, una cronoescalada que puja directa de Cabdella al Montsent, així que si seguim l'itinerari d'aquesta cursa, podrem pujar al Montsent per un altre itinerari. Això sí, caldrà superar 1400 metres de desnivell en poc més de 6 quilòmetres.

Des de Cabdella agafem el camí corresponent a la xarxa "Camins Vius" i el seguim en direcció al Coll del Triador. La sortida de Cabdella es fa per un agradable i obac bosquet fins a la carretera.


Un cop a la carretera la travessem i aquí comença la pujada de debò. Primer per camí, i més tard anirem camp a través pujant pels prats i seguint indicis de sender. Conforme pugem, darrera nostre apareixen altres cims de la Vall Fosca, com el Pic del Pessó i la seva característica canal...


...el Raspes Roies de Rus o Castell de Rus, segons quin mapa es miri...


...i el conjunt de cims de la Vall de Filià.


A partir dels 1900 metres el sender deixa de ser evident i seguim el track de la cursa. Déu ni dó amb la pujadeta. Fem una mica de camp a través i arribem prop de la Cambra d'Aigües de Cabdella, punt d'inici/final del carrilet de la Vall Fosca.

Prenem la pista que puja cap al Coll del Triador i poc després de passar un refugi de pastors (a la foto següent) tirem amunt pels prats fins a situar-nos a la divisòria de les dues valls. 


Davant nostre apareix el Montsent, així que no hi ha pèrdua. Trobarem alguna traça de camí de bestiar, però no hi ha pèrdua.


A la foto següent, la tanca que delimita les dues valls. L'anirem seguint fins que s'acabi. Al fons, el Tossal de la Cometa i les antigues pistes d'esquí de Llessuí.


Saludem els veïns de l'altra banda de la vall...


...i anem amunt en direcció a la zona rocosa que veieu a la foto. De pujada anirem trobant traces de camí i hem d'anar avançant cap a la canaleta que permet l'accés al cim.


S'acaba la zona herbosa i enfilem per la petita canal. Aquí anirem trobant alguna fita però el camí és evident.


El Coll del Triador des de la canal...


...i vistes cap a la zona de Filià. Si mireu bé la foto veure el poble de Cabdella, uns 1200 metres de desnivell més avall!


Superada la canal trobarem un camí més evident -que puja de la banda de Llessuí- i al cap de poc apareix el cim davant nostre...


...on arribarem ja en pocs minuts. Des del cim bones vistes cap a totes direccions. Sens dubte el Montsent de Pallars no és el més alt, ni el més tècnic,  ni el més llarg... però sí que és un  dels que té les millors vistes dels cims de la Vall Fosca.

Vista cap a l'Aneto...


...cap al Peguera...


...cap als llacs de la capçalera del Flamicell...


...i la foto de cim. Fins aquí hem estat unes 3h i 40 minuts.



La capsa on hi ha el llibre de firmes, amb una pegatina prou coneguda (juro que jo no la vaig posar)


Per baixar del cim es pot desfer el camí, però ja que hi som, acabarem de fer el tomb a la muntanya. Així, fem el descens cap a la canal del Pigoló deixant enrrere el Montsent...



...i meravellar-nos amb els colors marcians del Montorroio, un altre dels grans cims de la zona.


I finalment, un cop arribats al carrilet, el prenem cap a l'esquerra per anar fins a la Cambra d'Aigües, on baixarem de nou a Cabdella desfen el camí de l'ascensió.


En total, unes gairebé 7 hores de marxa efectiva guanyant un fort desnivell fins al cim. I si voleu el track de la sortida, cliqueu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada