diumenge, 28 d’agost del 2011

Sant Corneli

Entre la Pobla de Segur i Tremp s'alça de forma destacada la muntanya de Sant Corneli. Amb els seus modestos 1351 metres passaria inadvertida per la majoria dels excursionistes, si no fos que aquesta muntanya és una d'aquelles que tenen "valor afegit". Durant la guerra civil la situació de la muntanya oferia una magnífica talaia sobre el territori republicà, així que quan els franquistes van arribar al Noguera Pallaresa, van travessar-lo i van bastir un conjunt de trinxeres i fortificacions al llarg de les muntanyes pallareses establint una línia de front al Pallars. Alguna de les més importants es troben en aquesta muntanya.

Acabada la guerra, es va reconstruir l'ermita de Sant Corneli i es va instal·lar una creu gegantina en homenatge als caiguts franquistes. No sé si per justícia històrica, una ventada va tombar la creu i així ha quedat fins als nostres dies.

Per pujar a a Sant Corneli anirem fins al poble d'Aramunt. Als afores trobarem, prop de la Font de la O, el camí d'accés cap al cim, que seguirem amunt guanyant un desnivell constant.


Tot pujant veiem el pantà de Sant Antoni darrera nostre...


...i trobem restes d'antics camps de conreu, ara abandonats.


Conforme ens apropem al cim trobem restes de trinxeres. Poc visibles però s'intueix el recorregut i algun parapet encara aguanta.


De lluny ja veiem l'ermita i la creu caiguda. Un lloc ben curiós.


La instal·lació de la creu va fer-se el 1940 amb una processó i tota la mística nacional-catòlica de l'època però l'eufòria va durar poc degut a l'acció de la natura. Així va quedar i així es pot veure encara.




Una foto de l'interior de la capella. Pot utilitzar-se com a refugi si és necessari ja que la porta està oberta. Sigueu respectuosos amb l'interior.


Per la zona encara es troben restes de la guerra: claus, llaunes dels soldats, metralla....


i també podem gaudir de bones vistes sobre les muntanyes del voltant, com la serra del Carreu (si no m'equivoco)



I si us interessa fer més sortides relacionades amb el tema del front del Pallars, podeu consultar aquesta web i aquesta interessant guia de l'editorial Cossetània.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada