dimarts, 25 d’agost del 2015

Pedals del Pedraforca

"Pedals del Pedraforca" és el nom que rep la ruta BTT que circula per la zona fronterera del Berguedà, l'Alt Urgell i el Solsonès, una zona de muntanya a la que no solem anar gaire perquè ens queda una mica lluny però que bé val la pena visitar de tant en tant.

La ruta forma part de la franquícia "Pedales del Mundo", que en els últims anys ha organitzat diferents itineraris a Catalunya i Espanya, amb els "Pedals de Foc" com a ruta més coneguda o altres més tranquil·les i diferents com els "Pedals del Canal d'Urgell". En el cas del Pedraforca, la ruta s'inicia a Gósol, on hi ha el km 0 que marca l'inici i el final de la ruta de (oficialment) 97,6 km i 3410 metres de desnivell positiu.

(Foto: Jacint Millat)

La ruta comença a circular per una pista forestal còmoda i ampla amb els cims del Cadí com a teló de fons. Poc a poc comencem a guanyar desnivell fins arribar al primer coll de la Jornada, el Coll de Gósol (1595 m.)







(Foto: Jacint Millat)
 
Iniciem el primer descens del dia, per una zona solitària on el camí ens comença a posar a prova...

 

(Foto: Jacint Millat)

Més avall trobem un petit estany i comencem a circular per una zona amb uns boscos espectaculars...

(Foto: Jacint Millat)

...amb algun que altre obstacle pel camí.


Lluny, el Pedraforca, perquè tot i que la ruta en porta el nom, la veritat és que queda una mica apartat de l'itinerari principal. Tant és, perquè els corriols i pistes per on circulem també van per paratges prou bonics.


Més avall arribem a una zona de prats alpins. Segons ens han comentat, en aquesta zona de Catalunya podem trobar alguns dels prats alpins més meridionals d'Europa.


La ruta continua cap a la masia de Can Blanc...



...per pujar després cap a les Collades Altes, segon coll important que assolirem avui, situat ja a la zona de la Serra del Verd.

(Foto: Jacint Millat)

Passat el coll iniciem el descens cap a la Coma, amb vistes cap a Port del Comte, on dormirem avui. Encara queda una bona estona...


A mitja baixada fem una parada per observar amb tranquil·litat les muntanyes de la zona. Davant nostre, el Port del Comte...


 (Foto: Jacint Millat)

...i a l'altra banda les altures de la Serra del Verd, un lloc més que recomanable si no el coneixeu, ja que és un espai on encara és possible fer excursions d'aquelles on no et trobes ningú.


Continuem la baixada i arribem al poble de la Coma per un bonic corriol al costat del riu. Allà dinarem de forma excel·lent a la Fonda Cal Nin, on agafarem forces per la dura pujada que tenim a continuació.

(Foto: Jacint Millat)


Amb forces renovades emprenem la pujada més dura del dia. Tenim per davant més de 700 metres de desnivell... 


...amb bones vistes sobre la Serra de Busa i el pantà de la Llosa del Cavall.


El camí de pujada circula per pistes (en més o menys bon estat) i un corriol que ens farà arrossegar la bici una bona estona...


Acabat el corriol i la pista forestal retrobarem l'asfalt a la zona del Port del Comte, on finalitzarem la jornada betetera al Refugi Bages, on el Toni, el guarda, ens acollirà d'allò més bé per poder agafar forces per l'endemà. De Gósol fins aquí han estat 46 quilòmetres i uns 1700 metres de desnivell. Hem estat uns 5,30 pedalant i al temps total hi cal sumar els descansos.

(Foto: refugi Bages)

Al dia següent, després d'un esmorzar com cal, tornem a les bicis per pujar cap al punt més alt de la travessa. Pugem per carretera fins al pàrquing de l'Estivella (a l'estació d'esquí de Port del Comte), on agafarem una pista de bon fer que anirem remuntant...


...fins arribar al Pas d'Estivella (2191 metres), punt més alt de la ruta. Ara vindran uns 15 quilòmetres de baixada fins a Tuixent!

(Foto: Jacint Millat)

Tot baixant tenim vistes sobre l'allargassat Cadí...


...el pelat Tossal d'Estivella...



...endinsant-nos en els boscos de la zona a mesura que anem baixant cap a Tuixent.


A partir del Coll de Port, la ruta s'endinsa per un bosc seguint les marques del GR 7. Combinarem trams de pista i corriol, que en alguns trams baixa molt fort.

(Foto: Jacint Millat)


El corriol surt a la carretera, que ens portarà fins a Tuixent...


...des d'on baixarem cap al Molí de Fórnols per un bonic tram boscós. Allà iniciarem la pujada més dura del dia, primer cap a Fórnols...


...per arribar a Cornellana per un curt tram de carretera. Allà agafarem la llarga, llarga pista que ens portarà al Coll de Jovell. A la foto següent, el poblet de Cornellana i el Cadí.


Finalment, després de 13 quilòmetres i 700 metres de desnivell arribem al Coll de Jovell (1793 m.)...

(Foto: Jacint Millat)

...on descansem de forma merescuda...


...mentre gaudim de les vistes sobre el Pedraforca.


Ja estem prop del final, i iniciem el descens cap a Josa del Cadí (a la foto), on agafarem la carretera fins al Coll de Josa...


...on ja per carretera (el recorregut "oficial" marca baixar per un corriol) arribarem de nou a Gósol, on -amb vistes al Pedraforca- donarem per acabats els "Pedals del Pedraforca". La segona jornada han estat uns 52 quilòmetres i 1600 metres de desnivell positiu, en unes 5,30 hores de marxa


En resum, una sortida dura, ja que hi ha desnivell i a més el ferm de les pistes sovint és bastant pedregós, però els paisatges i boscos per on circula valen la pena l'esforç. I si voleu el track de la sortida el podeu descarregar aquí.

PD: A internet també podeu descarregar el track "oficial", ja que el nostre recorregut va variar una mica al fer algun tram més d'asfalt.







2 comentaris: