dijous, 6 d’agost del 2015

Kayak & Memory


Fa aproximadament un any i mig de la publicació de la guia "La batalla de l'Ebre. 14 itineraris en BTT" per part de l'editorial Cossetània. En aquella guia, proposava una sèrie d'itineraris en BTT pels diferents escenaris de la batalla de l'Ebre, ja que aquest enfrontament va produir-se en un ampli espai de les Terres de l'Ebre,  i la BTT és el mitja ideal per recórrer-los. Existeixen també altres guies per fer itineraris a peu, i des del passat mes d'abril tenim l'oportunitat de conèixer alguns espais de la batalla de l'Ebre navegant en kayak.

Aquesta genial idea ha vingut de la mà de Terra Enllà i Enblau, empreses de turisme cultural i d'itineraris de natura respectivament, que han decidit unir esforços per oferir-nos aquesta ruta guiada  per l'Ebre, navegant per alguns espais significatius del riu que dóna nom a la batalla. Tot i que normalment en aquest blog no trobareu publicitat, penso que "Kayak & Memory" bé val fer una excepció i fer-se'n ressò, ja que igual que vaig voler fer amb la guia BTT, aquesta activitat promou el patrimoni relacionat amb la batalla de l'Ebre alhora que s'hi aproxima des de la pràctica excursionista. Una bona combinació d'història i esport que pot apropar un públic no acadèmic a alguns dels episodis històrics importants del país.

Iniciem la ruta a l'embarcador de Móra la Nova, on les piragües ja estan llestes per iniciar la baixada pel riu fins a Miravet.

(Foto: Enblau)

Abans d'iniciar la marxa, la Maite i l'Andreu -creadors de Terra Enllà- ens expliquen la importància de Móra d'Ebre durant la batalla de l'Ebre, així com el quan, on i perquè del pas de l'Ebre.

 (Foto: Terra Enllà)

Móra d'Ebre va ser un important lloc de pas de les tropes republicanes cap al front de l'Ebre, on els pontoners van tenir un important paper intentant mantenir la comunicació entre les dues ribes del riu durant els 115 dies que va durar la batalla de l'Ebre. No va ser fàcil, ja que l'aviació feixista bombardejava un i altre cop els ponts i passarel·les conscients de la importància que aquests tenien pels republicans. A la foto següent, podeu veure un dels pontons utilitzats per construir els ponts. Es troba a l'hort de la Cardoneta, a Móra d'Ebre, i actualment és un espai de memòria i on els morencs i morenques commemoren cada any l'11 de setembre.


Els ponts i passarel·les que es van utilitzar eren de diferents tipus. A la imatge següent, una passarel·la pensada pel pas de la infanteria, i per on hi podien circular uns 3000 soldats/hora.


Acabades les explicacions, sortim de Móra d'Ebre riu avall, creuant per sota de l'emblemàtic pont d'aquesta localitat, destruït durant la guerra civil i reconstruït uns anys després.

 (Foto: Enblau)

Avui fa un dia ideal per navegar, el riu baixa tranquil i al llarg del recorregut podem veure algun dels ocells aquàtics que viuen a l'Ebre. A la llunyania apareix la Serra de Cavalls, un altre dels escenaris de la batalla de l'Ebre i que va ser un dels darrers bastions de la resistència republicana. "No habrá Ebro sin Cavalls" cantaven els soldats franquistes conscients de la importància d'aquella serra.

 (Foto: Enblau)

A mig camí fem una parada per fer un mos i un banyet. Fa calor i ve molt de gust refrescar-se al riu, així que cap a dins sense pensar-s'hi gaire.

  (Foto: Terra Enllà)

Durant el recorregut anem coneixen algun dels aspectes de la batalla de l'Ebre, que tot i que no ho sembli, és encara un tema d'actualitat. Al mateix indret on plàcidament parem amb els kayaks, els Mossos d'Esquadra  van trobar no fa gaire uns 300 projectils al fons del riu. Això va obligar a tallar la navegació pel riu i explosionar-los en una cantera propera. No se sap encara com van anar-hi a parar, possiblement de forma accidental durant el transcurs de la batalla.

 (Foto: Enblau)

Al cap d'unes hores arribem a Miravet, població que també va ser important durant el pas de l'Ebre. Els republicans la van conquerir ràpidament, ja que hi havia pocs soldats franquistes destacats en aquesta població. Quan van decidir refugiar-se al castell, l'artilleria republicana va bombardejar-los fins que es van rendir.

 (Foto: Enblau)

Miravet també és conegut perquè allà s'hi va fer algunes fotos molt conegudes de la batalla de l'Ebre. Una d'aquestes fotos és la que surt un soldat vigilant el riu, feta des del castell de Miravet.


I potser la més famosa del pas de l'Ebre és la que veieu a continuació. La foto no és real, ja que correspon a un muntatge de propaganda per part de les autoritats republicanes. Calia aixecar la moral de la República i, com a totes les guerres, la propaganda tenia un paper fonamental. La foto, però, ha transcendit com una de les imatges més icòniques de la batalla de l'Ebre.


I aquí, al mateix espai on es va fer aquesta foto, acaba la ruta. Si us hi fixeu, podreu identificar algun dels edificis vora l'Ebre. De Móra d'Ebre a Miravet hem fet uns 12 quilòmetres baixant pel riu. En resum, una activitat amb la que continuarem aprenent història, descobrirem patrimoni i gaudirem de la natura. 100% recomanable!

 (Foto: Terra Enllà)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada