dimecres, 24 de juny del 2020

El Coll de Pins (500 m.)

La dita "al pot petit hi ha la bona confitura" sovint pot aplicar-se també a algunes de les muntanyes que pugem. No cal anar molt lluny ni pujar molt amunt per trobar racons amb poca gent que ens permetin gaudir -més encara- de la muntanya. Una altura modesta i un itinerari ben curt és el que ens ofereix el Coll de Pins, però l'atractiu de la ruta són l'amplitud de vistes i el fet de conèixer, sobretot si us agrada la Història, un espai relacionat amb la guerra civil. Una ruta interessant que podeu combinar amb al visita a altres espais històrics de la zona i que si us ve de gust podeu conèixer amb la guia (faig una mica d'autobombo) La batalla de l'Ebre, 14 itineraris en BTT.

Iniciem la ruta a la carretera que des de Rasquera puja a l'abandonat Balneari de Cardó, on al cap d'un quilòmetre trobarem el cartell del Memorial Democràtic que marca l'inici de la ruta.

En uns minuts arribem a l'ermita de Sant Domingo, on trobarem un espai amb taules, etc... i un panell informatiu sobre la ruta.



El camí, ben fressat, no té secrets. Sempre amunt per la carena de la serra en un ascens continuat de dos quilòmetres i uns dos-cents cinquanta metres de desnivell. A la nostra esquena, ja ben avall, el poble de Rasquera i les primeres vistes d'altura del dia.



I en una hora aproximadament, fem cim al Coll de Pins o popularment conegut com "mirador de Líster", ja que aquest fou un dels punts des d'on va dirigir la batalla de l'Ebre el conegut tinent coronel de l'exèrcit republicà Enrique Líster. Al cim trobareu restes d'un observatori i una cova-refugi...
 

...vistes cap a la Serra de Pàndols i Cavalls (alguns dels principals escenaris de la batalla)...


...i vistes cap a la serra de Cardó, on l'antic balneari (avui abandonat) fou utilitzat com a hospital de campanya republicà durant la batalla de l'Ebre.


Fem les fotos del cim...



...i tirem avall fins a trobar la carretera que puja al balneari, on trobarem un altre cartell indicador de la pujada al Coll de Pins. I des d'aquí baixem per la carretera fins trobar de nou el cotxe.

En resum, una nota curta però molt interessant, ideal per combinar-la amb alguna altra activitat per la zona. I si voleu el track el teniu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada