dissabte, 20 de juliol del 2019

Travessa d'Svaneti (1): Etseri - Becho

Svanetia o Svaneti és el nom d'una regió de Geòrgia situada al nord del país, on hi trobarem algunes de les grans muntanyes de la serralada del Caucas, com l'Ushba (4710 m.), el Tetnuldi (4858 m.) o el Shkhara (5068m.), que es troben a la frontera amb Rússia i formen part de l'Alta Svanetia. En aquesta part de la regió es pot fer una travessa de diversos dies que permet veure aquestes muntanyes i altres espectaculars imatges alpines, ja que la constant barreja de verd intens dels prats alpins i el blanc lluminós de les geleres dóna lloc a una combinació ideal de vistes i paisatges.

Enguany, el Centre Excursionista de Lleida ha triat la travessa d'Svaneti per fer-hi el campament internacional, comptant amb el suport logístic de l'agència Bonviure. Ja us avanço que ha sigut un èxit total, gràcies especialment al saber fer l'Anna Moragues (guia de Bonviure) i de la nostra guia local Sophie, de l'agència Visit Georgia. A cada etapa ens acompanyarà també un guia de la zona, autèntics coneixedors dels camins, per tal de conduir el grup a través d'aquestes muntanyes.

Després d'una rapida visita a Tblisi,capital del país, i un dia de viatge en autobús, arribem al poble de Ushkvanari (comuna de Becho) per dormir-hi els propers dies. Totes les valls d'Svaneti estan plenes de petites poblacions que s'agrupen en comunes, i arreu estan creixent les "guest houses" per acollir turistes i muntanyencs que visiten aquestes valls. A banda dels paisatges, l'atractiu de la zona també és el fet que sembla un viatge en el temps, i visitar aquests poblets ens recorda com devia ser el Pirineu fa uns cinquanta anys.

L'endemà iniciem la travessa d'Svanetia a la comuna d'Etseri, on arribem en furgoneta des d'Ushkvanari. La ruta s'inicia per una pista forestal, on anirem trobant alguna marca blanca i vermella (a l'estil dels GR) que més tard es transforma en sender, amb l'objectiu d'assolir el Bak Pass, situat a 2420 m. A la foto següent, el primer tram de camí deixant enrere Etseri.


L'itinerari circula pels prats alpins de la zona...


...que ens porta fins a una cabana de pastor, on farem una parada. La ramaderia és una de les principals activitats de la zona i trobareu vaques pasturant arreu.


(Foto: Miquel Torres)

La cabana es troba a mitja pujada, aproximadament, cap al Bak Pass (2420 m.), que és el coll que veieu a la foto següent...


...on arribem en unes tres hores de camí des d'Etseri.


Des d'allà iniciem la baixada, per un primer tram que ben bé podria ser d'un país tropical. Aquesta ha estat una altra de les descobertes d'aquest país, i és que la vegetació i les flora són realment exuberants.
 

Més impressionant encara és la vista cap a les grans muntanyes del Caucas, com és el cas del massís de l'Ushba, que es deixava mig veure entre els núvols.




Al llarg de l'etapa trobem també altres muntanyes situades a la ratlla dels 3000 metres, cobertes d'un verd intens.



A mitja baixada arribem al Mt. Mezör (2260 m.), coronat per una petita cabana i on farem una parada per dinar...




...per després anar baixant cap a la comuna de Becho a través d'un bosc ben tupit i un seguit de prats...



...que ens porten al poblet de Tvebish, on la calor convida a fer un beure en una de les cases del poble.


(Foto: Miquel Torres)

Un cop recuperats, ja només quedarà una mitja hora de camí per arribar de nou a Ushkvanari i preparar la sortida de l'endemà.

I si voleu el track i les dades tècniques cliqueu aquí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada