dissabte, 11 d’octubre de 2014

Itineraris de la batalla de l'Ebre en BTT (12): El Coll del Moro i la rereguarda nacional

Acabada la guia, regalada als amics, i feta la presentació, faltava fer-ne una estrena "oficial" sobre rodes. És així que amb els companys del Club Alpí Bell-lloc hem organitzat una (bé, dues) sortida en BTT als escenaris de la batalla de l'Ebre.

Per la primera jornada hem triat la ruta del "Coll del Moro i la rereguarda nacional", llarga i rodadora, tècnicament fàcil, tot i que amb alguna pujada explosiva que ens farà apretar fort les dents. La ruta s'inicia davant l'Hotel Piqué de Gandesa, des d'on travessarem la capital de la Terra Alta per anar a buscar un camí que ens portarà al Coll del Moro.

 (Foto: Jacint Millat)

El Coll del Moro és un turó elevat que hi ha a tocar de Gandesa on hi ha un poblat ibèric important, però també és conegut perquè fou el lloc des d'on Franco va dirigir personalment algunes operacions militars durant la batalla de l'Ebre.

 (Foto: Jacint Millat) 

La incompetència d'alguns dels seus subordinats així com la sorpresa que va suposar el pas de l'Ebre per part de les tropes republicanes va fer que el "Generalísimo" hagués de venir al camp de batalla per redreçar la situació en què es trobaven les seves tropes. La resistència dels republicans era ferotge malgrat la diferència de mitjans.

 (Foto: Jacint Millat) 

Des d'aquest punt es podia observar -i avui també encara- gran part del teatre de la guerra, amb pobles tan importants per ambdós bàndols com Gandesa o Corbera, així com algunes de les serres i muntanyes que també foren escenari dels combats.

 (Foto: Jacint Millat) 

A la foto següent podeu veure restes de trinxeres que hi havia en aquesta posició...

 (Foto: Jacint Millat) 

...acompanyades de l'horrible monument que les autoritats franquistes de la Diputació de Tarragona van aixecar per commemorar la presència del "Caudillo" al Coll del Moro. Avui en dia el monument -com veieu a la foto- és un reclam turístic pels artistes d'ultra-dreta, fatxes i "garrulos" en general. El nivell de les pintades demostra un cop més que feixisme i ignorància sempre van de la mà.


A uns metres del monument s'alça també aquesta mena d'altar dedicat -com no podia ser d'una altra manera- a la victòria "nacional". Just sota l'altar hi ha un antic refugi, que segurament formava part de tot el complex que hi havia al Coll del Moro mentre va servir de lloc de comandament.

(Foto: Lo Folguereta) 

Marxem del Coll del Moro per seguir per pistes fins a Batea...


...passant a tocar dels immensos aerogeneradors que hi ha per la zona.


A Batea ens trobem amb el moviment propi de l'època de la verema, ja que en aquesta localitat s'elabora un dels vins més coneguts de la DO Terra Alta. A la foto següent, el Celler Cooperatiu de Batea en ple funcionament.

 (Foto: Jordi Curià)

Durant la batalla de l'Ebre, Batea fou una localitat important de la rereguarda nacional, ja que allà s'hi va establir un hospital per atendre els ferits. Avui en dia podeu visitar en aquesta localitat el Centre d'Interpretació "Hospitals de Sang" on s'explica com funcionava la sanitat durant els enfrontaments.

Marxem de Batea per carretera per anar a buscar la pista que travessa la Vall del Carbó, possiblement la part més bonica i solitària d'aquesta ruta...
...fins arribar al proper espai que visitarem, les trinxeres dels Barrancs. Aquest és un dels espais de la batalla de l'Ebre que s'han recuperat per fer-los visibles, i està format per centenars de metres de trinxeres, refugis, pous de tirador... que permeten fer-nos una idea de com era estar a la primera línia de front.

  (Foto: Jacint Millat)


A la foto següent, alguns aguanten amb paciència la lliçó d'història... Tranquils, esteu tots aprovats!

(Foto: Jacint Millat)

Aprofitem l'arribada d'un grup de turistes perquè ens facin la foto oficial de la jornada, on també s'han colat dos cracks de la BTT del Centre Excursionista de Balaguer que han volgut compartir la ruta amb nosaltres (tot i el seu ritme infernal).

(Foto: Lo Folguereta)

Marxem dels Barrancs i iniciem el descens cap a Vilalba dels Arcs...


...una localitat que va estar a primera línia de front quan els republicans van intentar, sense aconseguir-ho, conquerir-la. A la foto, la zona del Bassot, on els franquistes van establir la línia defensiva...

(Foto: Lo Folguereta)

...i on encara avui en dia són visibles les marques de la guerra. A la foto següent, un impacte d'artilleria als murs de Vilalba.

(Foto: Jordi Curià)

Marxem de Vilalba dels Arcs per fer la darrera part de la sortida i tornar en direcció a Gandesa per bones pistes amb alguna que altra rampa final...


...que serà compensada com cal per tal d'agafar forces per la ruta de l'endemà.

(Foto: Lo Folguereta)

I si voleu el track i les dades tècniques, només heu de clicar aquí.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada