diumenge, 22 de desembre de 2013

El Montarenyo

El Montarenyo és un dels cims que s'alcen prop del port de Tavascan, en un dels racons del Pallars Sobirà que ara per ara tenen més neu. La nevada de fa un mes ens va fer creure que hi hauria neu per dies, i tot i que hi ha una bona base, caldria que nevés bastant més. Sembla que la meteo anuncia nevades pels propers dies... ja ho veurem.

Per tal d'encertar-la i trobar un mantell de neu suficient, anem cap al Montarenyo on sembla que no hi haurà cap problema perquè puguem esquiar. Des de les bordes de Quanca, cal agafar una pista forestal (llarga, llarga..) que ens porta en direcció a l'estany i el port de Tavascan. Per sort a la pista ja hi trobem força neu i només caldrà descalçar-nos els esquís per superar algun rierol.


De pujada podem gaudir de les vistes sobre el Montroig, el gegant de la zona, amb la seva característica canal entre dos dels seus cims. Aquest si que està ben carregat de neu!


La pista acaba a la cota 1800 (aprox.) i comencem a guanyar altura pels vessants de la muntanya. Ja veiem la primera pala seriosa del dia i traces d'ascensions i descensos anteriors.


Aquí hi trobem una senyal de la ruta dels "estanys de l'exili" (que va de Tavascan fins al port de Tavascan), i que recorre el camí que van seguir les persones que fugien de la guerra civil en direcció a França. Metafòrica senyal ja que sovint la memòria històrica ha estat tan enterrada com a la imatge, sinó més.


Anem guanyant altura i ja veiem el port de Tavascan, on no cal arribar-hi, per seguir pujant cap al cim.


Abans creuem l'estany del Port, ben gelat...


...per dirigir-nos cap a unes traces que veiem ben marcades en una canal. Aquesta canal es puja bé amb la neu assentada, però en cas que estigui inestable millor donar mitja volta ja que el pendent pronunciat pot fer que tot se'n vagi avall. Avui el risc d'allaus era de 2 sobre 5 en aquesta zona i la neu estava prou estable. Però cal anar sempre amb compte.


Em permeteu una foto artística?


Superada la canal arribem a tocar de l'estanyet de Montarenyo (2300 m. aprox), des d'on iniciarem la darrera pujada, ara ja obrint traça.


I finalment el cim del Montarenyo, de 2618 metres. Dia esplèndid amb una mica de vent al cim. Fins aquí han estat prop de cinc hores de pujada i 1300 metres de desnivell. No està mal...


Vistes cap al Montroig i cims propers.
I si voleu el track, només heu de clicar aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada