diumenge, 6 de juny del 2021

Peña de las Diez (2568 m.) i Peña de las Once (2658 m.)

Tot i no ser una zona tan coneguda com altres del Pirineu aragonès, el massís del Cotiella guarda també magnífiques ascensions més enllà del seu cim principal. És el cas dels cims que s'alcen a tocar de la coneguda Basa de la Mora, un llac d'alta muntanya on s'arriba des del poble de Saravillo, al Sobrarbe,  i que és una mena d'oasi verd entremig de les parets calcàries que el rodegen.

Podeu arribar en cotxe fins al refugi de Lavasar (a la foto), on s'hi accedeix per una pista des de Saravillo previ pagament de 3€ en una màquina tipus parquímetre. A l'esquerra de la foto podeu veure també el cim de la Peña de las Once, el més alt dels que farem avui.

 
A tocar del refugi prenem un camí que ens porta a la Basa de la Mora, realment un racó ben espectacular, amb el contrast del verd i el gris de la zona.

 

 Seguint les marques del GR 15, comencem a guanyar altura cap al ben marcat Collado del Ibón...

 ...i des d'on iniciarem un altre llarg flanqueig fins arribar una mena de "hombro" que marca l'inici de l'ascens cap al primer cim. Ho fem així perquè trobem indicis de sender i per evitar pujar directament per la tartera cap al cim, tot i ser aquesta l'opció que ens marcava el track que portàvem.

 

 A partir d'aquest punt ja comencem a guanyar altura amb decisió cap a l'aresta, amb uns quants núvols per donar una mica d'ambient...

 ...i amb vistes espectaculars cap a la zona del Bachimala...

 

...que ens porten fins al primer cim del dia, la Peña de las Diez (2568 m.), marcat amb un petit munt de pedres.

Des d'aquí, posem rumb a l'objectiu principal, la Peña de las Once, que no s'alça gaire lluny de nosaltres. L'aresta, tot i les parets que baixen verticals a la nostra dreta, és ampla i còmoda, sense problemes...

 

...i ràpidament arribem al cim de la Peña de las Once (2658 m), amb vistes espectaculars de 360º, especialment cap a les parets que tenim a l'altre costat de la vall a tocar del Cotiella.

Iniciem la baixada seguint la carena i, per un error en la interpretació del track, no arribem a fer cim a la Peña del Mediodía (2421 m.) baixant abans de temps pel mig d'una tartera fins a retrobar el GR15 i tornar cap al refugi de Lavasar.



En total hem tardat unes quatre hores i mitja en fer aquest recorregut amb uns 850 metres de desnivell positius. No us penjo el track sobretot perquè no vam baixar per on tocava (i no és que fos molt recomanable), però en aquest web trobareu el track correcte que cal seguir per fer tots els cims.

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada