dissabte, 19 de juny del 2021

El maquis a les muntanyes de Prades

La fi de la guerra civil el 1939 no va significar que aquells que van estar combatent contra Franco deixessin les armes. La lluita continuava des dels boscos, viles i muntanyes per part d'aquells que consideraven que la lluita iniciada contra el feixisme el 1936 continuava durant els anys quaranta, ja fos a Europa contra els nazis o a Espanya contra Franco.

Fou precisament a les muntanyes de Prades on els maquis (guerrillers antifeixistes) van tenir presència als anys 40, duent a terme tasques d'emmagatzematge d'armes per si calia passar a l'acció. Per aquestes muntanyes, encara es trobaven força armes abandonades des de la guerra civil, i la missió dels guerrillers consistia en localitzar-les i amagar-les.

Iniciem la ruta a la Riba, des d'on sortim seguint les marques del GR7 per abandonar-les al cap de molt poc i seguir muntanya amunt per un corriol ben marcat. 



De pujada, ens parem a veure una bonica cabana de pedra seca que ben bé pot servir de refugi. I amb unes vistes impressionants.



El camí segueix ben amunt fins a un altiplà...


...on trobem les restes del Mas del Puig del Marc i de l'Era del Mas del Puig del Marc. Un dels maquis de la zona, segons ens explica el nostre guia Lluís Colomés, va casar-se amb una de les filles del mas, amb la qual cosa els maquis tenien aquí un espai de suport. Estaria bé que en aquest emplaçament hi hagués alguna placa de record als maquis de la zona.



Aquí aprofitem per fer la foto de família...


...per posar rumb després cap a l'avenc del Puig de Marc, cova que van utilitzar els maquis per amagar armes. Cal anar amb compte en aquesta cova. Podeu baixar uns metres i treure el cap al primer pou (veureu que hi ha una reunió muntada amb parabolts), però cal anar amb compte, ja que hi ha una caiguda de 20 metres. Només s'hi pot baixar amb material d'espeleologia.



I feta la visita a la cova, prenem les marques del GR7 per tornar de nou cap a la Riba, on donarem per acabada l'excursió. En total, unes quatre hores de sortida, amb uns deu quilòmetres de recorregut i 450 metres de desnivell. Us podeu descarregar la ruta aquí.

I clicant aquí trobareu un article del company Manel Martínez, gran coneixedor d'aquestes muntanyes.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada