dissabte, 29 d’abril de 2017

Aneto (3404 m.)

Enguany, tancament de temporada d'esquí de muntanya "por todo lo alto". Després d'haver-ho ajornat un parell de cops aquest hivern, finalment cau el pic d'Aneto. No quedava gaire clara la previsió meteorològica però finalment van donar bon temps (fins al migdia) per dissabte, així que caldrà intentar-ho.

Fem nit al pàrquing de Llanos del Hospital, on hi ha molta gent que porta de cap el mateix objectiu que nosaltres, així que de bon matí comença el moviment. Tot i que el dia anterior ha nevat, aquí no ha quallat, i per tant tocarà carregar esquís una estona.


Després d'uns tres quarts d'hora de porteig, ens calcem els esquís i comencem a pujar cap a la Renclusa...


...des d'on comença la pujada de veritat cap al cim.


Anem guanyant altura cap al Portillón Superior. Hi ha gent, però menys de la que esperàvem. També bastanta gent amb raquetes i a peu, que avancen amb dificultat per la neu caiguda el dia anterior, que és manté pols. A la foto següent, pujant cap al Portillón amb el Salvaguardia al fons.


Al cap d'unes tres hores de sortir del pàrquing de Llanos, arribem al Portillón Superior (2895 m.) d'es d'on ja veiem el nostre objectiu. Abans, caldrà creuar la gelera.


De més aprop, les traces de baixada ja ens indiquen que el descens valdrà la pena. Això sí, primer caldrà guanyar-s'ho.


Una curta desgrimpada ens situa a la gelera, calcem esquís, i comença el llarg flanqueig...


...fins a situar-nos a les darreres rampes que porten cap al cim.Deixem esquís, i cap al Pont de Mahoma, darrer pas abans del cim.

(Foto: Alberto Riverola)

I finalment, cim a l'Aneto (3404 m.), sostre del Pirineu!

 Vistes cap al Tuc de Mulleres, on hi vam ser no fa gaire, i les muntanyes ribagorçanes. A l'esquerra de la foto, la Val d'Aran.


Vista cap al sud, en direcció al Vallibierna. Ja arriben els núvols. Tal com deia la previsió, avui el mal temps ve de sud i a partir del migdia, comença a tapar-se la zona de l'Aneto.


Tornem a creuar el Pont de Mahoma per recuperar els esquís...


 (Foto: Alberto Riverola)

...i avall cap als Aigualluts, uns 1300 metres de desnivell més avall. La primera part de l'esquiada la fem sobre dos pams de neu pols espectacular.

 (Foto: Alberto Riverola)Més avall, la neu està més encostrada, però encara es deixa governar prou bé.En una hora de descens, arribem als Aigualluts. Més amunt, a l'Aneto, ja han arribat els núvols. Semla que el temps canvia a pitjor.

 (Foto: Alberto Riverola)

I  a partir dels Aigualluts esquiem algun tram, però la neu ja gairebé ha desaparegut, així que tocarà carregar de nou els esquís fins a tornar al pàrquing de Llanos del Hospital.


En total, han estat unes 6 hores d'ascens fins al cim, amb gairebé 1800 metres de desnivell positiu. Una hora més per baixar fins a Aigualluts (amb alguna parada), i finalment una hora i mitja de porteig fins al pàrquing. I si voleu el track el podeu descarregar aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada