divendres, 3 d’agost del 2012

Itineraris de la batalla de l'Ebre en BTT (13): El pas de l'Ebre per Amposta

Allunyada de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, a la comarca del Montsià hi tingué lloc el que en termes militars s'anomena una "maniobra de distracció", és a dir, fer creure a l'enemic que passaràs per un lloc i passes per un altre. A la zona d'Amposta i el tram que de l'Ebre que baixa fins al delta, les tropes republicanes van intentar una d'aquestes maniobres mentre el gruis de l'Exèrcit de l'Ebre, creuava el riu per Flix, Ascó, Miravet, etc...

Els franquistes, en canvi, creien que d'intentar creuar el riu, els republicans ho farien per aquesta zona, ja que és totalment plana (al contrari de les abans esmentades d'Ascó, etc...), i per tant van concentrar aquí el gruix de les tropes. El resultat pels republicans fou un desastre, ja que només iniciar el pas del riu van ser rebuts per una immensa potència de foc contra la que no van poder fer res. En aquest ruta visitarem alguns dels escenaris d'aquest fracassat pas de l'Ebre per Amposta.

Sortim d'Amposta i anem a buscar el canal del marge dret de l'Ebre, que ens portarà fins a la Torre de la Carrova, torre d'origen medieval que s'emplaça sobre un petit turó. A l'altra banda del riu hi ha la Torre de Campredó, que era un campament de la XIV Brigada Internacional. Quan els republicans van travessar el riu per aquest sector, van ser durament castigats pels soldats nacionals que esperaven a les rodalies de la Carrova.


Tornem enrera pel mateix camí cap a Amposta, on anirem a creuar el conegut pont penjat per anar en direcció a Deltebre.


Arribem a Deltebre seguint camins de vegades asfaltats i de vegades de terra. El verd dels arrossars contrasta amb el blau del cel, i la plana del Montsià amb la muntanya (de mateix nom) que es veu a la foto.


Anant cap a Deltebre creuem el terme de l'Aldea. Allà trobem el Mas de Bernís, actualment un allotjament rural però que els dies de la batalla de l'Ebre fou des d'on es dirigiren les operacions d'aquest sector.


Precisament a tocar del mas, encara es conserva una casamata, una mena de búnker que havia de servir per defensar el mas. Observi's a la foto que hi ha una part de ciment (original) i una reconstrucció que s'ha fet amb totxo per un us posterior. Tot i això avui en dia no s'utilitza i al porta d'entarda està mig bloquejada per la runa i les escombreries. Una llàstima el seu estat.


De camí a Deltebre pasasrem a tocar de la Torre de l'Ermita, d'origen medieval, i que havia format part del castell de l'Aldea. Des d'aquí anirem seguint marques del GR-99...


 ...que ens portarà a circular a tocar del riu. En aquest tram ens acompanyarà la nombrosa fauna voladora que hi ha per aquestes contrades.


 Arribats a Deltebre, població formada pels nuclis de Jesús i Maria i la Cava, seguim el passeig fluvial i els seu llarguíssim traçat de carril-bici...


...fins a trobar un altre dels espais relacionats amb la batalla de l'Ebre: els búnquers de Deltebre. Es van descobrir l'any 2006 mentre es feien les obres del passeig fluvial i van servir per vigilar els moviments dels nacionals a l'altra banda del riu quan aquest va esdevenir línia de front.


Girem cua i anem de nou cap al nucli urbà de Deltebre fins a trobar "lo Passador", el moderníssim pont que uneix Deltebre i Sant Jaume d'Enveja. A l'altra banda, un bonic carril bici que circula entre la vegetació de ribera ens retornarà de nou a Amposta.


Prop de Deltebre hi ha també l'Illa de Gràcia (a l'esquerra de la foto), illa fluvial que va servir de pas entre les dues bandes del riu la matinada del 25 de juliol de 1938. Tampoc en aquest sector les tropes republicanes van tenir èxit.


 I per acabar la ruta, només queda seguir el carril-bici fins a Amposta.


Aquí teniu el track de la ruta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada