dissabte, 22 de juny del 2019

Pic de Delluí (2802 m.)

Passats uns dies des de la Ribalera, no hi ha millor punt i a part per la temporada de curses que recuperar les sortides estivals de bota, bocata i càmera de fotos, i amb la calma que permet la caminada, assaborir els cims pirinencs.

A la Vall Fosca, malgrat el telefèric, la Carros de Foc i la facilitat de l'accés, encara és possible trobar algun racó solitari, i aquest és el cas del Pic de Delluí. La majoria de la gent que circula entre els refugis de l'Estany Llong i el de la Colomina, ometen l'ascensió a aquest cim tot i la proximitat de la Collada de Delluí, des d'on l'assolirem amb facilitat.

Des de la presa de Sallente guanyem altura cap al carrilet. Pujant, les primeres vistes del dia ens mostren el Pic Espada i, a la llunyania,el Pic de Filià o Pallassos, un altre dels emblemàtics de la Vall Fosca.


Passat l'estany Gento, ens endinsem a la zona lacustre de la capçalera del Flamisell, i mirant enrere veiem el traçat de la Vall Fosca i les successives muntanyes amb el Montsec a l'horitzó.


Més amunt ja veiem alguns dels gegants de la zona com, d'esquerra a dreta, la Pala Pedregosa (2882 m.), el Montorroio (2862 m.) i el Montsent de Pallars (2883 m.).


De camí a l'estany Tort, el més gran de la zona, tornen a aparèixer les vies del carrilet que es va fer servir per construir les preses de la zona i, encara lluny, ja veiem el Pic de Delluí.


Arribats a l'estany d'Eixerola remuntem barranc amunt en direcció al Coll de Delluí. A la foto següent, el coll (a la dreta) i el cim de Delluí.


Tot pujant, tenim aquestes espectaculars vistes sobre el Pic de Tort i els estanys d'Eixerola i Cubieso...


...que competeixen amb les vistes que, des del coll de Delluí, tenim cap a la vall de Delluí i els seus estanys,en el camí de baixada cap al refugi d'Estany Llong, ja situat a l'Alta Ribagorça.


Des del coll, enfilem la fàcil aresta, on trobarem fites i indicis de sender, i pugem directes cap al cim.



Un cop dalt, bones vistes cap a totes direccions: cap a la serra de les Mussoles i el Pic de Morrano...


... cap al Peguera, el Pic de Tort, el Montsent, l'estany Tort...


...i el veí Pic de Mariolo (2857 m.) que es veu a tocar des del cim del Delluí. De fet, els podeu fer els dos el mateix dia si voleu, allargant les hores de la sortida.


De baixada, no ho farem per la cresta (itinerari groc), sinó que mirarem de fer-ho per una tartera (itinerari roig) que ens permetrà guanyar temps sense haver de tornar al collat.


Des de l'estany de l'Eixerola, ja només caldrà desfer el camí fins al cotxe, acomiadant el Pic de Delluí des de l'estany Gento, on el veurem (a la foto, el cim més llunyà) per darrer cop.


En total unes set hores de sortida, parades a banda. És llarga (uns 21 quilòmetres) i amb uns 1100m metres de desnivell positiu. El track, per un problema tècnic, no us el puc oferir aquest cop, però recordeu que res substitueix un bon mapa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada