diumenge, 17 de juny de 2018

Pic de l'Aüt (2532 m.)

Segona ascensió a un cim d'aquells que es consideren "secundaris". Ni fa 3000 metres, ni es troba en cap llistat de cims per assolir, però si busqueu un pic solitari i amb bones vistes garantides, l'Aüt és el vostre proper objectiu.

Poc abans d'arribar a la planta embotelladora de l'aigua de Boí, cal que baixem per una curta pista fins al riu Noguera de Tor (podeu baixar amb el cotxe si la pista està bé, hi ha lloc per aparcar un parell de vehicles. Sinó, podeu aparcar a la planta embotelladora). El creuem per un pont de fusta i iniciem l'excursió seguint el Camí de l'Aigua riu avall, tot i que també podeu iniciar-la creuant el prat de Rosselló (a la foto), on hi ha indicis de sender, i agafar-lo mes avall. Després de creuar el barranc de la Montanyeta per un altre pontet comença la pujada de veritat, perquè tot i que l'Aüt no té cap dificultat tècnica, si té un desnivell considerable que es guanya pràcticament sense descans. La forta pujada, però, queda compensada pel frondós bosc que travessem, amb una ombra molt agradable i uns arbres espectaculars.


A mitja pujada (1h 30' aprox.) arribem al Pletiu dels Coms (1855 m.) on hi ha una cabana de pastor i les primeres vistes d'altura del dia, cap a la zona d'Aigüestortes. A partir d'aquí caldrà posar atenció a les fites, ja que en algun tram el camí deixar de ser tan evident.


Més amunt, arribem als prats alpins de Comaminyana (o Coma Minyana, depèn del mapa) on encara trobem alguna placa de neu. Darrera nostre, s'alça el massís del Beciberri amb el Comaloforno (3029 m.) en primer terme.El "camí bo" passa pel fons de la vall, però per tal de guanyar altura anem fent una diagonal muntanya amunt....


...per afrontar la part final de l'atac al cim, amb una nova forta pujada......fins arribar a un petit coll situat a 2278 metres. Just davant nostre, veiem la Vall de Sant Nicolau (a la foto següent), entrada al Parc Nacional d'Agüestortes des de la vessant ribagorçana. Si no la coneixeu, també és una excursió molt bonica d'aquesta zona.


I des d'aquí ja només queden prop de 250 m. de desnivell pel cim, que assolirem seguint les fites o pujant la piràmide final per allà on veiem més bé. No hi ha cap dificultat, però vigileu amb les pedres sueltes en aquets darrer tram fins al cim del Pic de l'Aüt (2532 m.), que veieu a la foto següent.(Foto: Ramon Palacin)

Fins al cim han estat unes tres hores de camí i uns 1100 m de desnivell positiu, i fetes les fotos de rigor, baixada pel mateix camí, per tardar un parell d'hores més fins al cotxe, on arribarem després de creuar de nou el pontet sobre el Noguera de Tor, que enguany baixa ben ple.


I si voleu el track de la sortida, us el podeu baixar aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada