diumenge, 23 de gener del 2022

Punta o Garmo Feniás (2863 m.)

Fa dies que fa força fred i no neva, així que la poca neu que hi ha ha esdevingut un mantell gelat difícil d'esquiar i que fins i tot ha esdevingut perillós. Els accidents dels darrers dies confirmen que cal anar amb compte i tenir a mà les ganivetes, el piolet i els grampons. Amb la incertesa de com estarà la neu, doncs, anem cap a Panticosa per provar de fer la punta o Garmo Feniás, on sembla que la neu encara està en condicions.

Iniciem la marxa a peu sortint a tocar d'aquest característic edifici dels Baños de Panticosa, que marca el camí també per ascensions com la del Garmo Negro...

...fins arribar a la Mallata Baja (1850 m.), l'explanada on ens calçarem els esquís.

Comencem a guanyar altura cap a la característica canal que dona pas a la part superior de la ruta, on hi ha l'Ibón de las Argualas. La neu està força bé, gens gelada, i es pot pujar amb esquís tot i que hi ha gent que se'ls treu i puja amb grampons.



 (Foto: Arnau Solé)

Més amunt la canal s'eixampla...

...i fem els últims metres cap al "plateau" final, on hi ha l'ibón, que evidentment ara està colgat de neu.

Un cop a l'ibón veiem un parell de pales que donen accés al cim. Ens decidim per la de l'esquerra, ja que hi ha traça oberta a peu. No sabem si la neu estarà molt gelada, així que descalcem esquís i cap amunt.

(Foto: Jacint Millat)

Des de la carena, una curta caminada...

...ens portarà fins al cim de la Punta o Garmo Feniás (2863 m.).

 (Foto: Arnau Solé)

 

A la baixada, bona neu des del cim fins als 2500 metres, i després esquí de supervivència amb neu granulada, crosta i algun petit tram de bona neu.

Una sortida que fareu en uns sis hores i mitja (parades a banda) amb mil dos-cents metres de desnivell, i que podeu descarregar aquí.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada