diumenge, 29 de desembre del 2019

Mola d'Estat o dels Quatre Termes (1129 m.)

Arriba el típic anticicló de finals de desembre i l'hivern nuclear assola de nou les terres de Ponent, en forma de boira persistent que no marxa de cap manera. Així doncs, només queda sortir de la depressió central de Catalunya i dirigir-nos cap a terres més càlides.

No cal anar molt lluny, ja que a les muntanyes de Prades hi ha una gran diversitat de camins i corriols per trepitjar. Per assegurar "el tiro", però, decidim anar cap a la part sud de les muntanyes, fins al poble de Farena. Des d'allà assolirem la Mola d'Estat o dels Quatre Termes, no el més alt però sí un dels cims més emblemàtics d'aquesta serralada.

Sortim del poble de Farena per buscar les marques del PR C-20.2... 


...i iniciem la marxa seguint un camí que voreja uns camps d'oliveres i restes d'antics marges de conreus abandonats. Aviat deixem les marques blanc-i-grogues i continuem recte planejant...


...fins que fem la primera parada de la jornada desviant-nos una mica del camí. Baixem fins el riu Brugent i visitem el toll de l'Olla, que deu ser ideal per un bany a l'estiu.



Tornem al camí, que continua planejant fins que a l'altura del Mas d'en Toni comencem a guanyar altura cap al coll de la Caldereta. Anirem trobant algun cartell indicador mentre pugem per un camí emboscat, fins que el bosc s'obre i veiem l'objectiu del dia (a la foto següent) i per fi... el Sol!


La pujada cap al coll va combinant el camí pel bosc i per alguna que altra tartera, que li dóna un toc "pirinenc" a la pujada.


Arribem al coll de la Caldereta, on seguirem les marques del GR-171 fins al cim de la Mola d'Estat o dels Quatre Termes (1129 m.). Des del cim, veiem la boira mirant cap al nord.


I cap al sud, un bon sol. I les tres creus que caracteritzen aquest cim i que tot i no marcar el cim "oficial" si és el punt més emblemàtic.

Marxem del cim seguint les marques del GR de nou. Ara l'itinerari circula per pistes forestals, passant a tocar de la taula dels Quatre Batlles on, segons la tradició, es reunien els alcaldes de Rojals, Vimbodí, Mont-ral i Prades per parlar sobre els boscos que compartien els quatre municipis. Ara hi podeu fer-hi una parada per parlar del que creieu convenient.


Una mica més endavant arribem a la cruïlla anomenada clot del Llop, des d'on perdrem altura en direcció al refugi dels Cogullons...


...on arribarem per pista forestal. El refugi s'alça en una de les antigues cases del poble, ara abandonat. El gestiona el Club Excursionista de Montblanc i sembla que està tancat.



Prop del refugi trobarem una bifurcació. Nosaltres seguirem el PR C-20 en direcció a la Bartra i Farena, seguint de nou les marques blanc-i-grogues fins arribar al punt d'inici de l'excursió.


En total, uns 15 km i 700 m. de desnivell que fareu en unes quatre hores de marxa, parades a banda. I si voleu el track el teniu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada