dijous, 2 d’agost del 2012

Itineraris de la batalla de l'Ebre en BTT (14): L'aeròdrom de la Sénia

La Sénia? Aeròdrom? Doncs sí, en aquesta petita localitat del sud de Catalunya, al centre dels Països Catalans, va existir un aeròdrom d'ús militar durant la guerra civil. Construït per la República l'any 1937, la tria de la Sénia no va ser casual, ja que aquesta localitat es trobava a mig camí de València i Barcelona i l'aviació republicana podia defensar ambdues ciutats des d'aquesta base.

L'abril del 1938, quan els franquistes trenquen el front d'Aragó i arriben al mar per Vinaròs, l'aeròdrom de la Sénia canviarà de mans i passarà a ser una base de la Legió Condor. Serà llavors quan des de la Sénia es llençaran terribles bombardejos sobre les tropes republicanes que llujitaven a la batalla de l'Ebre.

Aquest itinerari també forma part de del recull de rutes relacionades amb aquest conflicte. És curt però interessant. S'inicia al poble de la Sénia per anar a buscar un accés cap a l'aeròdrom. Durant la ruta seran una constant els camps d'oliveres, algunes de les quals tenen dècades d'antiguetat i fins hi tot n'hi ha de centenàries.


A mitja ruta, aproximadament, arribarem al camp d'aviació. Avui no queda ni rastre de les pistes, però podem veure encara el centre de comandament que serveix com a espai d'exposició.


Com a curiositat, encara es conserva l'escut de les FARE (Forces Aèries de la República Espanyola) que els nazis no van destruir -ni tampoc 40 anys de franquisme- i que es manté com a testimoni dels orígens del camp. Actualment s'hi fa algun homenatge per part de l'ADAR, així com altres entitats de memòria històrica i organismes oficials.


A la part exterior hi ha reproduccions dels avions que van tenir estada aquí. A la foto, un Polikarpov I-16 "Mosca". Es diu que els republicans li van posar aquest nom perquè a les caixes on venia l'avió des de l'URSS hi posava "Mockba" (Moscou) i ho llegien com a "Mosca"...


Deixem  l'aeròdrom i creuem el riu Sénia per entrar una estona al País Valencià. A la foto el Molí de la Roca i el pontet per on creuem el riu. Aquests establiments, amb usos agrícoles o industrials antigament, van servir com a allotjament dels soldats de la Legió Condor durant la guerra.


(Foto: Ajuntament de Sant Rafel del Riu)

Circulant a tocar del riu trobarem molts horts...


...per acabar amb una vista de l'encimbellat poble de la Sénia.


El track de la ruta, aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada