dissabte, 10 de novembre del 2018

Pedalant pel front del Segre

Per tal de commemorar el 80è aniversari dels bombardejos que tingueren lloc sobre Bell-lloc d'Urgell, des del Club Alpí Bell-lloc hem organitzat una ruta BTT per alguns escenaris del front del Segre, front de la guerra civil espanyola entre abril i desembre de 1938, que passava pel bell mig de la ciutat de Lleida.

Bell-lloc d'Urgell era, durant la guerra civil, un petit poble del camp català, però quan el front se situa al riu Segre passa a estar a la reraguarda republicana més immediata, i per tant s'hi concentraven tropes que esperaven entrar en combat o bé ser destinades a algun altre lloc. Ben comunicat amb Barcelona per ferrocarril i carretera, esdevé objectiu de l'aviació feixista, que efectua diversos bombardejos el 1938, essent el del 27 de novembre el més mortífer: 21 soldats i 50 civils morts.

Avui hem decidit retre un primer homenatge a aquelles víctimes, explicant el quant, com i perquè va succeir, tot recorrent alguns dels escenaris del front del Segre. Sortim del Parc de Bell-lloc, on durant la guerra es situava "la mina", un col·lector d'aigües que es va fer servir de refugi improvisat i on, precisament, aquell fatídic 27 de novembre hi moren la majoria de civils que s'hi havien refugiat. A la foto següent, una foto del bombardeig del Bell-lloc per part de l'Aviazione Legionaria italiana.


(Foto: Arxiu Aviazione Legionaria)
 
Així, amb les bicis a punt, fem unes primeres explicacions per contextualitzar els bombardejos, l'establiment del front...

(Foto: Associació Batalla del Segre) 

...i ens dirigim cap al tossal de la Moradilla, on trobem un dels espais del front del Segre més espectaculars que es conserven a les rodalies de Lleida. Una altra part de l'expedició, guiada pels companys de l'associació Batalla del Segre, fan l'itinerari amb cotxe.

Arribem a la Moradilla. Aquí es va construir un búnquer, aprofitant un sortint rocós de la muntanya, i un sistema de trinxeres per protegir la carretera de Barcelona. Avui en dia encara es conserven alguns vestigis, malgrat el precari estat en que es troba. A la foto següent, entrant al búnquer...

(Foto: Associació Batalla del Segre) 

 ...del qual es conserva encara la placa del Batalló d'Obres i Fortificacions núm. 27 (XIIè Cos d'Exèrcit) que va construir-lo. Es va acabar només 15 dies abans que l'exèrcit franquista trenqués el front del Segre i comencés la invasió de Catalunya.

(Foto: Lo Folguereta)
 
El tossal de la Moradilla formava part de la L-1, una línia de defensa, formada per búnquers i fortificacions, que es situava just davant de la primera línia de front. Era la primera defensa amb la que comptava Catalunya en cas d'invasió, però malauradament no va servir de gaire. A la foto següent podeu veure l'extensa vista que es controlava des d'aquest punt.

(Foto: Associació Batalla del Segre) 

Acabada la visita posem rumb a la següent parada, el Tossal dels Morts d'Alcoletge. El nom no té a veure amb la guerra civil, sinó amb un jaciment ibèric que hi havia en aquest mateix turó. Aquí ens reb el Jordi, responsable del Centre d'Interpretació de la Guerra Civil "Ermengol Piró", l'únic d'aquestes característiques que tenim al pla de Lleida, i que relata com era la vida diària d'un poble del Segrià durant la guerra. Amb ell fem la visita a l'observatori que es va construir en aquest tossal, que s'ha recuperat i tematitzat per entendre millor la seva funció...

(Foto: Joan Ferrer)

(Foto:Joan Ferrer)

Aprofitem el dia radiant per fer foto de família...


(Foto: Lo Folguereta)

...i sortim en direcció al tossal de la Nora, prop d'Alcoletge, on també hi ha força restes de trinxeres búnquers i fortificacions, tot i que en un estat de conservació lamentable. Després d'una breu parada marxem cap a la zona del Tossal Roig, prop de Vilanova de la Barca, on hi ha un destacat complex de búnquers i nius de metralladora....

(Foto: Monxo03)

(Foto: Associació Batalla del Segre) 


(Foto: Associació Batalla del Segre)

...a més a més d'un panell informatiu per entendre millor com funcionava tot el complex, que no va arribar a utilitzar-se en combat perquè quan els feixistes van trencar el front els republicans s'havien retirat cap a l'interior de Catalunya.

(Foto:Lo Folguereta)

La propera parada és Vilanova de la Barca. Aquest poble es trobava a primera línia de front, i va ser durament castigat per l'artilleria feixista, fins al punt que el poble va quedar gairebé destruït del tot. Aquí, l'agost de 1938, l'Exèrcit Popular va intentar creuar el riu Segre amb l'objectiu de crear un cap de pont i plantejar una contraofensiva contra Balaguer. Tot això ens ho ha explicat en profunditat el Jordi Verdú, responsable dels espais de memòria de Vilanova de la Barca.

(Foto: Lo Folguereta)

A banda dels espais que podeu veure, on destaquen les restes del tanc T-26 soviètic que van aflorar a la superfície després de les riuades de 1982, el Jordi té una col·lecció bestial d'estris, armes i altres objectes relacionats amb la guerra civil a la sala cultural Macià Polo Verdú. No us la podeu perdre.

(Foto: Oriol)

Aquí podeu veure una foto de les restes del tanc i una altra del T-26 (tecnologia punta soviètica de 1938) en acció.

 (Foto: josepmaria61, extreta de wikiloc.com)

(Foto: Espais de Memòria de Vilanova de la Barca)

Anem ja de tornada, i posem direcció a Bellvís...

(Foto: Joaquim Folguera)

...on podem veure, a tocar del canal, diversos búnquers que tampoc van fer-se servir mai en combat. No hi ha explicació certa de perquè a Bellvís hi ha fins a sis búnquers al canal, però molt possiblement sigui perquè s'havia decidit situar aquí una posició defensiva important per impedir, o alentir, l'avenç enemic. Sembla que ara es volen recuperar i fer una ruta temàtica sobre la guerra civil, esperem que s'hi posi abans que acabin de fer-se malbé...

 (Foto: Associació Batalla del Segre)

I aquí posem punt i final a les visites d'avui, per tornar cap a Bell-lloc. Un detall de Mel Alemany, amb el logo de la sortida, ha servit per endolcir la jornada i recuperar l'energia. I finalment, la foto finish.

 (Foto: Associació Batalla del Segre) 

I si voleu el track de la sortida, només heu de clicar aquí!

A més, el proper 25 de novembre s'instal·larà a Bell-lloc una placa en record de les víctimes dels bombardejos, i el dia 27 s'hi farà una xerrada sobre els bombardejos a les terres de Ponent durant la guerra civil.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada