dissabte, 12 d’agost del 2017

Senders de Gran Canària: la Caldera de Bandama

No es pot desaprofitar l'estada a l'illa de Gran Canària per tastar alguns dels molts senders que hi podem trobar. Anar-hi a l'agost suposa aguantar una forta calor en un medi àrid, i de ben segur que a la primavera el paisatge deu ser diferent i molt més espectacular, però la geografia grancanària bé es mereix una visita.

Val a dir que Gran Canària disposa d'una amplíssima xarxa de senders, ben senyalitzats i -el que és més important- amb un manteniment constant. Molts són els antics camins que travessaven l'ílla per anar d'una població a una altra, pujant i baixant els barrancs que la conformen, i que ara permeten tenir vistes d'altura per als excursionistes.

Una sortida fàcil i relativament ràpida és la que podeu fer a la caldera de Bandama, un antic volcà situat a tocar de Las Palmas de Gran Canària, i que té la caldera més gran de totes les Illes Canàries, ja que fa un diàmetre de prop d'un quilòmetre. A la foto següent, una panoràmica de la caldera.


La caldera de Bandama va tenir antigament un ús agrícola, ja que la terra volcànica era ideal per conrear-hi la vinya. Al segle XVI -en plena colonització castellana de les Canàries- l'holandès Daniel Van Damme va comprar la caldera, i de la deformació del cognom prové el nom actual d'aquest espai.

Pel que fa  l'excursió, podeu triar fer el tomb a la caldera, baixar-hi, o totes dues coses. L'inici del sender per fer el tomb a la caldera, el trobareu a tocar de la carretera que puja al Pico de Bandama.


El camí comença davallant, entremig de la flora típica de Gran Canària, ben adaptada a l'aridesa de l'entorn i que, segons llegim, ha aconseguit sobreviure a la deforestació durant la colonització castellana, primer, l'ús agrícola de la zona, segon, i la pressió urbanística, més recentment. La declaració de la zona com a àrea protegida el 1987 ha frenat -en part- la seva desaparició. Sort que la natura sempre ho posa tot al seu lloc.


El camí en tot moment ens ofereix vistes d'altura...



...així com trobades amb els simpàtics habitants de la caldera de Bandama.



A la foto següent, podeu veure el Pico de Bandama (589 m.), punt més alt del voltant de la caldera i on s'hi pot arribar en cotxe. No té més atractiu que les vistes sobre la caldera.


El camí va resseguint l'immens cràter volcànic, on la darrera erupció va ser fa només dos mil anys. Quatre dies pel temps geològic.


I els darrers passos de la volta a la caldera ens porten per una petita "aresta" de roca volcànica cap al que veieu més al fons. Veieu la "taca" verda? Doncs sí, és un camp de golf pràcticament penjat sobre la caldera. No pot ser un exemple més gràfic que la pressió que un determinat model turístic pot exercir sobre el medi natural. En fi...


Tot i això, la visita val la pena, i en menys de dos hores completareu el recorregut. Després també teniu l'opció de baixar a la caldera, caminar per allà i veure les restes de les antigues construccions agrícoles.

Aquesta i moltes més excursions, tracks, indicacions... per Gran Canària, les podeu trobar al blog Los pasos que dejamos atrás.



1 comentari:

  1. Hola David, mucha gracias por la mención a mi blog. Me alegra saber que te gustó la Caldera de Bandama. Por desgracia la presión urbanística ha acabado con muchos sitios preciosos de Gran Canaria, si se ven fotos antiguas dan ganas de llorar por el desastre tan grande que se cometió y se sigue cometiendo muchas veces.
    Un saludo.

    ResponElimina