dissabte, 7 de gener del 2012

De Bot a Prat de Comte

Sempre que la neu ho faci possible, l'hivern és una època excel·lent per visitar la Terra Alta. En un dia assolellat, l'escalfor del sol, el contrast de la terra amb el cel i les magnífiques vistes que ofereix aquesta comarca sovint oblidada, fan que caminar per aquí sigui d'allò més agradable. Aquest cop farem una ruta circular entre de Bot a Prat de Comte per tornar de nou a Bot.

Iniciem la ruta a l'antiga estació de tren de Bot, que va formar part de la línia de la Val de Zafan que unia Tortosa amb les terres aragoneses. Tot i que la via del tren s'ha recuperat com a via verda, l'estació de Bot i altres de l'antiga línia estan en un estat lamentable. Aquesta, al trobar-se al costat del poble seria un bon lloc per fer-hi un alberg.


Des de l'estació prenem la via verda en direcció a Prat de Comte i el Santuari de la Fontcalda. L'estació de Prat de Comte es troba allunyada del poble i propera al santuari. L'explicació de la llunyania de l'estació és perquè quan va construir-se no hi havia tecnologia suficient per apropar les vies al poble, així que l'estació es posava on es podia. L'estació de Prat de Comte també està fora de servei però han dignificat l'edifici com es veu a la foto següent. Darrera l'estació, s'alça l'agulla de Bot.

A la foto següent l'agulla de Bot (518 m.) de més aprop

              
Des de l'estació de Prat de Comte entrem a l'anomenada Vall de la Jepa, on s'hi poden trobar immenses oliveres. Per aquest camí arribarem als estrets de la Fontcalda i al santuari de mateix nom.


L'arribada als estrets de la Fontcalda és sorprenent, ja que se surt d'un senderet i et trobes davant una raconada ombrívola que serveix, a més, de marc pel santuari. A la dreta de la foto es veu el camí, arreglat en aquest tram amb una barana.





Un cop al santuari, travessarem el riu Canaletesi iniciarem una pujada cap al Coll de la Fontcalda seguint les traces del GR-171. Aquest coll dóna accés a la zona propera a Prat de Comte, on es fa evident l'abandonament dels camps. Això sí, ofereix unes vistes excel·lents cap als pics de la zona. A la foto següent podem veure (d'esquerra a dreta) la Roca Mala, la Falconera i l'Agulla de Bot.


Anem avançant pel GR-171 i ben aviat veurem Prat de Comte. Entrem al poble i anem seguint uns indicadors verds de la "Ruta de la Pau" en direcció a uns dipòsits d'aigua. Atenció, perquè el camí queda mig esborrat (no s'ha fet manteniment) i a més les obres dels dipòsits (suposem) n'han malmés una part. Tot i això la direcció és clara perquè hem d'anar en direcció a la carretra que va cap a Bot, a buscar el Coll de Bot.




Un cop arribats al Coll de bot seguim una estona per carretera fins a trobar, en un revolt, la inscripció "BOT" en una paret. Allà trobarem un senderet que ens portarà pel bosc cap a una cruïlla. Podem pujar una mica per veure l'ermita de Sant Josep de Bot...


...o bé tombar a la dreta i baixar cap al poble, on acabarem l'excursió.

































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada