diumenge, 8 d’agost del 2010

El carrilet de la Vall Fosca

Herència de la construcció del sistema hidroelèctric que hi ha en aquesta part del Pirineu, el carrilet de la Vall Fosca (una antiga via de tren per portar materials) permet recòrrer-la a vista d'ocell amb unes excepcionals vistes sobre els cims propers. Tot i que no està condicionada com una Via Verda, el trajecte pot fer-se en BTT malgrat que de vegades haurem de baixar de la bici i sobretot vigilar no topar amb les restes dels rails.

La ruta s'inicia al poble d'Espui (1283 m.), tristament destrossat per l'especulació immobiliària i el cadàver del que havia de ser una pista d'esquí, i on les tanques d'obres inacabades són visibles arreu del poble tal com podeu comprovar en la foto següent.


Des d'Espui anirem a buscar una pista que puja cap al Coll del Triador. És una pujada llarga però amb bon ferm, o sigui que es tracta d'anar fent xino-xano i gaudir de les vistes.


Darrera nostre, a la Vall de Filià, veurem les torres que havien de passar els cables d'un telefèric que només existeix als plànols. Qui puja ara a treure-ho?


Per sort, arribant al coll del Triador, podem gaudir d'aquestes vistes sobre la capçalera del riu Flamisell...


...el Montsent de Pallars (2883 m.), rei de la zona...


...i també sobre el que era l'antiga pista d'esquí de Llessui, ara tancada però amb tota la ferralla encara per desmuntar. Lamentablement l'ésser humà sovint ensopega dos cops amb la mateixa pedra.


Després de les darreres pujades...


...arribem al Coll del Triador (2108 m.), des d'on ens dirigirem cap a la cambra d'aigües per agafar el carrilet.



El camí del carrilet és ciclable en gran part...


...tot i que de vegades, la combinació dels rails, pas estret i fang fa que haguem de fer alguna que altra "maniobra".


El carrilet de la Vall Fosca és una clàssica, fàcil i familiar ruta de senderisme, ja que es pot recòrrer des de l'Estany Gento, a on s'hi arriba amb telefèric. Això farà que trobem tota mena de persones de diferents edats i condicions.


Els passos més divertits, sens dubte els túnels que anirem trobant en direcció a Estany Gento. Alerta, perquè dins hi podem trobar vaquest (no es conya) que a l'estiu pasturen per aquí. Entre bici i vaca, ja sabeu qui guanya, no?


La ruta del carrilet acaba a l'estany Gento (2141 m.), des d'on desfarem camí fins a trobar el camí que puja al carrilet des de l'embassament de Sallente.


Trobarem la baixada a Sallente a la sortida d'un túnel i ben indicada amb cartells.


Ja només quedarà fer el sender de baixada (serà la part més trialera del dia) i des de Sallente tornar a Espui per carretera.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada